Ikona wyszukiwania

Wartości odżywcze

Czy sposób hodowania zwierząt wpływa na wartość odżywczą uzyskanych z nich produktów?

Przeanalizowaliśmy wyniki ponad 200 badań dotyczących związku pomiędzy dobrostanem zwierząt a zawartością składników odżywczych w produktach odzwierzęcych, w tym 76 bardziej szczegółowych badań na ten temat. Rezultaty są bardzo obiecujące.

Mięso, produkty mleczne oraz jajka z gospodarstw przestrzegających wyższych standardów chowu najczęściej zawierają więcej istotnych składników odżywczych, za to mniej tłuszczów w porównaniu z produktami pochodzącymi z ferm przemysłowych. Oznacza to, że można znacząco zredukować ilość tłuszczów w naszej diecie, szczególnie nasyconych, które, przyjmowane w zbyt dużych ilościach, szkodzą naszemu zdrowiu. Dla przykładu, w porównaniu z produktami pochodzącymi z ferm przemysłowych:

  • mięso kurcząt z chowu wolnowybiegowego i ekologicznego  - może zwierać do 50% mniej tłuszczu
  • mięso krów pasących się na pastwiskach - może mieć od 25-50% mniej tłuszczów

Związek pomiędzy zapewnieniem dobrostanu zwierzętom a lepszymi wartościami odżywczymi staje się szczególnie widoczny, gdy spojrzymy na obecność kwasów omega-3. Analizy wykazują, że czynniki te są ze sobą powiązane współproporcjonalnie, a więc zapewnienie zwierzętom lepszych warunków wpływa dodatnio na zawartość tychże kwasów. Przyglądając się bliżej wynikom badań, zauważyliśmy, że w porównaniu do zwierząt z ferm przemysłowych:

  • w przypadku krów – w mięsie zwierząt karmionych na pastwiskach było do 430% więcej kwasów omega-3, a mleku o 50-185% więcej,
  • w przypadku kurcząt – mięso kurcząt z wolnego wybiegu zawierało do 565% więcej kwasów omega-3,
  • w przypadku jajek – te z chowu wolnowybiegowego zawierały do 170% więcej kwasów omega-3,
  • w przypadku świń – mięso pochodzące z farm o wyższym dobrostanie zawierało do 290% więcej kwasów omega-3.


Podobnie wyglądało porównanie zawartości antyoksydantów w produktach pochodzących z różnych rodzajów chowu. Więcej było ich zawsze w przypadku gospodarstw ekologicznych albo takich, w których zwierzęta miały w ogóle dostęp do wolnego wybiegu i świeżego powietrza.

Śmiało można więc wysnuć wniosek, że zapewnienie zwierzętom lepszych warunków do życia daje produkt lepszej jakości.

Zwierzęta są istotami czującymi. Odczuwają zarówno ból i strach, jak i pozytywne emocje – radość czy szczęście. Jednak przez nasz wygórowany popyt na tanie białko, miliardy zwierząt zamykane są w budynkach i klatkach, w jałowym środowisku, gdzie stają się szczególnie podatne na choroby, gdzie nie mają możliwości swobodnego poruszania się ani wyrażania swoich naturalnych zachowań, gdzie nikt nie dba o ich potrzeby psychologiczne, a wszystko to w imię coraz wyższych zysków przy coraz niższych cenach.  

Przemysłowy chów zwierząt jest praktyką, która nie może trwać w nieskończoność. Bezwzględne wykorzystywanie zwierząt, ziemi, energii i wody musi się skończyć. Aby poprawić warunki, w jakich trzymane są zwierzęta, oraz zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska niezbędna jest natychmiastowa zmiana hodowli na bardziej przyjazną dla zwierząt i środowiska.

Jak pokazaliśmy powyżej, farmy, które zapewniają wysokie standardy hodowli zwierząt, produkują lepsze jakościowo mięso, jajka i produkty mleczne. Zacznij kupować pożywienie pochodzące z chowu wolnowybiegowego oraz ekologicznego, a przyczynisz się zarówno do poprawy warunków dla zwierząt, jak i własnego zdrowia, szczególnie jeśli połączysz to ze zdrową dieta zawierającą duże ilości warzyw i owoców.

 

Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).