Ikona wyszukiwania

Budujemy światowy ruch składający się z obywatelek i obywateli, instytucji oraz progresywnych przedsiębiorstw. Razem wzywamy światowych liderów do wprowadzenia przejrzystego globalnego planu ratunkowego i stworzenia Globalnego Porozumienia ONZ w sprawie transformacji systemu żywności, który naprawi nasz zepsuty system i zapewni zdrową przyszłość naszej planecie, ludziom i zwierzętom.

Gdy cierpią zwierzęta, cierpimy wszyscy

Aktualny system żywnościowy jest odpowiedzialny za ogromne cierpienie zwierząt. Większość z 92 miliardów zwierząt hodowanych rocznie na świecie niepotrzebnie żyje w cierpieniu. Wiele z około 124 miliardów ryb hodowlanych spotyka podobny los, gdy trafiają do podwodnych ferm przemysłowych. Zwierzęta są stłoczone są w klatkach lub zagrodach, na ogół bez dostępu do świeżego powietrza, bez możliwości wyrażania swoich naturalnych zachowań, bez ucieczki od cierpienia. Są traktowane jak rzeczy, a nie jak czujące istoty.

Stłoczone kury na hali
©PeopleImages

Niestety skutki hodowli przemysłowej wychodzą daleko poza nieludzkie traktowanie zwierząt. Od zanieczyszczenia środowiska po kryzys klimatyczny wymieranie dzikich gatunków. Od okrucieństwa wobec zwierząt po głód i niedożywienie ludzi. Od nowych epidemii i antybiotykooporności po choroby wieńcowe i nowotwory. Przyjrzyj się dowolnemu globalnemu wyzwaniu, a zobaczysz, że u jego podstaw leży żywność i sposób jej produkcji.

Opublikowany przez nas raport Więcej pieniędzy, więcej mięsa: Dlaczego kraje o wysokich dochodach muszą zmienić swoją dietę to pierwsza tego typu publikacja pokazująca, które kraje mają najwięcej do zrobienia w zakresie ograniczenia nadmiernego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego - mięsa, ryb, nabiału i jaj. Znajdziesz w nim także jasne zalecenia polityczne dotyczące ograniczenia nadmiernej konsumpcji na poziomie krajowym oraz aż 11 możliwych rozwiązań politycznych do wdrożenia.

Klimat i zanieczyszczenia

Systemy żywnościowe odpowiadają za prawie jedną trzecią łącznej emisji gazów cieplarnianych spowodowanej przez człowieka – to więcej niż bezpośrednia emisja z całego systemu transportu. Żywność pochodzenia zwierzęcego odpowiada za aż 60% emisji, czyli dwa razy więcej niż żywność pochodzenia roślinnego.

Farmer z workiem nawozu na zakurzonym polu
©baranozdemir

Bez szybkich i ambitnych zmian w systemach żywnościowych zahamowanie wzrostu średniej globalnej temperatury do 1,5°C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej jest niemożliwe. Oznacza to, że jeżeli nie zakończymy hodowli przemysłowej, kryzys klimatyczny nas pokona.

Niedożywienie i głód

Około 60% europejskich zbóż karmi zwierzęta zamknięte na fermach przemysłowych zamiast ludzi. Im więcej zboża przeznacza się na paszę, tym ciężej kupić je ludziom. Wyższe ceny zboża na globalnym południu często prowadzą do „grabieży ziemi” i zasadzaniu jej uprawami takimi jak soja stosowana głównie do produkcji paszy. Ten proceder pozbawia lokalne społeczności ich ziemi i dostępu do żywności, co przyczynia się do wzrostu populacji doświadczającej niedożywienia i głodu.

Farmer pokazujący zepsutą kukurydzę
©Aniket Gawade

Dodatkowo zwierzęta bardzo nieefektywnie przetwarzają paszę na mięso i mleko. Różnica pomiędzy spożywanymi przez nie kaloriami, a ich zawartością w mięsie, jajkach lub mleku w praktyce oznacza, że prawie 1/3 jedzenia nie dociera w ogóle na nasze stoły. Aktualnie produkowanej żywności wystarczyłoby, żeby wykarmić całą ludzkość niemal podwójnie, gdybyśmy nie tracili jej w procesie hodowli przemysłowej zwierząt.

Zagrożenia dla ludzkiego zdrowia

Nadmierne spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa, ma bardzo szkodliwe skutki dla naszego zdrowia. Zwiększa ryzyko występowania niektórych form raka, choroby wieńcowej, udarów, cukrzycy typu II oraz otyłości. Prawdziwym kosztem „taniego” przemysłowo produkowanego mięsa jest nasze zdrowie.

Starszy mężczyzna z aparatem oddechowym
©SolStock

Negatywne skutki zdrowotne hodowli przemysłowej nie wynikają jedynie ze spożywania produktów odzwierzęcych. Grupy setek, a nawet tysięcy zwierząt stłoczonych na małej przestrzeni tworzą idealne środowisko dla rozwijania się, rozprzestrzeniania i mutowania chorób, które mogą spowodować kolejne niebezpieczne pandemie. Okrutne warunki na fermach przemysłowych prowadzą także do nadużywania antybiotyków, co z kolei napędza problem antybiotykooporności, która według niektórych szacunków może spowodować śmierć nawet 10 mln ludzi do 2050 roku.

Więcej o ogromnych skutkach aktualnego systemu żywnościowego przeczytasz w naszej broszurze.

Action Icon
END.IT Pora odmienić system żywnościowy

Powiedz światowym przywódcom, aby doprowadzili do zawarcia Globalnego Porozumienia ONZ w sprawie żywności i rolnictwa, które zmieni przyszłość naszej żywności.

Podpisz petycję
2. END.IT Pora odmienić system żywnościowy

Dowiedz się więcej

Przeczytaj nasze publikacje i aktualności związane z kampanią END.IT.

Więcej pieniędzy więcej mięsa (2023)

Więcej pieniędzy więcej mięsa (2023)

Więcej pieniędzy więcej mięsa: Dlaczego kraje o wysokich dochodach muszą zmienić swoją dietę - nasz nowy raport o redukcji spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czytaj więcej
Co nam grozi: nowy sondaż z Polski

Co nam grozi: nowy sondaż z Polski

Polki i Polacy są nieświadomi poważnych zagrożeń dla zdrowia związanych z bogatą w mięso dietą – mamy wyniki nowego sondażu YouGov dotyczącego wpływu aktualnego systemu żywnościowego na nasze zdrowie i otwartości na zmiany w diecie.

Czytaj więcej
Zuza Kołodziejczyk w kampanii End.It

Zuza Kołodziejczyk w kampanii End.It

Modelka i influencerka Zuza Kołodziejczyk włączyła się w kampanię podnoszącą świadomość nadkonsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce.

Czytaj więcej
Ptasia grypa: cierpienie zwierząt, ryzyko pandemii

Ptasia grypa: cierpienie zwierząt, ryzyko pandemii

Bez poważnych reform rolnictwa nie będzie możliwe powstrzymanie rozprzestrzeniania się ptasiej grypy i zmniejszenie ryzyka globalnej pandemii, ujawnia nowy raport.

Czytaj więcej
Nasze zdrowie a hodowla przemysłowa (2023)

Nasze zdrowie a hodowla przemysłowa (2023)

Gdy cierpią zwierzęta, cierpimy wszyscy. Dowiedz się jak hodowla przemysłowa wpływa na nasze zdrowie.

Czytaj więcej
Rozpoczęliśmy globalny ruch przeciw hodowli przemysłowej

Rozpoczęliśmy globalny ruch przeciw hodowli przemysłowej

Dziś rozpoczynamy kampanię „Stop Fabrykom Zwierząt”. Uruchamiamy wielojęzyczną platforma o znamiennej nazwie END.IT, na której zbierane będą podpisy z całego świata pod petycją do globalnych przywódców o zakończenie hodowli przemysłowej.

Czytaj więcej
Nowy sondaż: co Polacy myślą o hodowli przemysłowej

Nowy sondaż: co Polacy myślą o hodowli przemysłowej

Podczas naszego sobotniego wystąpienia na COP27 w Egipcie opublikowaliśmy wyniki międzynarodowego badania opinii publicznej, które zleciliśmy w pięciu regionach świata, żeby poznać opinię obywateli i obywatelek na temat hodowli przemysłowej.

Czytaj więcej
Wybitni naukowcy i światowe gwiazdy podpisały nasz list

Wybitni naukowcy i światowe gwiazdy podpisały nasz list

Ponad 200 wybitnych naukowców, celebrytów i liderów biznesu zjednoczyło się w międzynarodowym liście otwartym, aby wezwać światowych przywódców na konferencji klimatycznej COP27 do położenia kresu rolnictwu przemysłowemu.

Czytaj więcej
Philip Lymbery: znaczenie współczucia

Philip Lymbery: znaczenie współczucia

Zapraszamy do lektury tekstu Philipa Lymbery, prezesa międzynarodowego Compassion in World Farming.

Czytaj więcej
Nasz głos w debacie ONZ

Nasz głos w debacie ONZ

Philip Lymbery, międzynarodowy prezes Compassion in World Farming, przemawiał na organizowanym w Rzymie przez ONZ wydarzeniu podsumowującym ostatnie dwa lata działań na rzecz naprawy systemu żywnościowego - Food Systems Summit + 2 Stocktaking Moment.

Czytaj więcej
Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).