Klatki nie pozwalają kurom na wyrażanie naturalnych zachowań, nawet te tzw. wzbogacone, które zostały wprowadzone na terenie UE w 2012 r. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z kupowania jajek oznaczonych cyfrą "3", a zastąpić je takimi, które pochodzą z wolnego wybiegu oraz ekologicznymi.
Każde jajko musi być oznaczone pieczątką,
która określa m.in. metodę produkcji. Nie daj się nabrać na określenia typu "świeże", "wiejskie" czy "prosto z farmy" - nie odpowiadają one poziomowi dobrostanu kur.
Sprawdź pierwszą cyfrę oznaczenia:
- 0 = ekologiczne
- 1 = z wolnego wybiegu
- 2 = ściółkowe
- 3 = klatkowe
Nasz miniprzewodnik przypomni, dlaczego to takie ważne i na co dokładnie zwrócić uwagę przy kupnie jajek.
Kliknij na zdjęcie, aby otworzyć PDF z przewodnikiem. Najlepiej wydrukować na kartce w formacie A3.