14.04.2015
Niemiecka firma Rügenwalder Mühle od prawie 200 lat produkuje kiełbasy, szynki i inne mięsne wyroby. Niedawno jednak szef firmy zapowiedział radykalne zmiany – do swojej oferty firma włączyła szynki i frykadelki… wegetariańskie.
Firma powstała w 1834 r. i od tego czasu jej profil był stały. Produkowali znane i lubiane w całych Niemczech kiełbasy, wątrobianki, szynki. Obecny szef firmy, Christian Rauffus, dorobił się dzięki tej pracy ogromnego majątku i znalazł się wśród 500 najbogatszych ludzi w Niemczech.
Kiełbasa jak papierosy
Teraz jednak profil firmy ma się znacząco zmienić. Jak mówi Rauffus: „Kiełbasa to papieros przyszłości. Palenie jest uważane za niezdrowe i niemodne, tak samo będzie z jedzeniem kiełbas”. Idąc więc za nowymi trendami, firma poszerzyła swój asortyment o wyroby wegetariańskie. Docelowo chce, aby w ciągu 5 lat stanowiły one 30% produkcji.
Sukces już jest
Decyzja ta była również podyktowana zmianami na rynku i spadkiem sprzedaży mięsa. I już teraz można mówić o sukcesie – produkty wegetariańskie są 4 z 10 najlepiej sprzedających się wyrobów firmy. Możliwe więc, że zakładany cel uda się firmie zrealizować szybciej niż zakładano.
Wegetariańskie szynki są robione m.in. z białka kurzego (od kur z wolnego wybiegu) oraz oleju rzepakowego, niektóre produkty są także z dodatkiem soi.