Opublikowane 06.06.2014
Aby pomóc ludziom, hodowcom i firmom przejść pozytywne zmiany, rządy powinny działać, aby uczynić nasz system żywnościowy bardziej sprawiedliwym, zielonym i zdrowym.
Dlatego Compassion in World Farming włączyło się w stworzenie koalicji Eating Better. Wspólnie przygotowaliśmy dla polityków rekomendacje, w których wskazujemy na konieczność promowania zdrowej diety poprzez:
- publikowanie i promowanie oficjalnych wytycznych dotyczących zdrowej i zrównoważonej diety, które zalecałyby także jedzenie mniejszej ilości i lepszej jakości mięsa;
- wdrażanie jasnych i obowiązkowych standardów zaopatrzenia w żywność szkół, szpitali, jednostek rządowych, więzień itd.;
- wspieranie i zachęcanie hodowców zwierząt do prowadzenia chowu, który dba o środowisko, zdrowie i dobrostan zwierząt i zapewnia odpowiedni dochód;
- zapewnienie, że reforma Wspólnej Polityki Rolnej dostarczy odpowiednich ram dla rozwoju programów zdrowej i zrównoważonej produkcji żywności.
Vicki Hird z organizacji Friends of the Earth, przewodnicząca Eating Better mówi: "Pozytywne sygnały, jakie dostaliśmy po rozpoczęciu naszej kampanii pokazują, że właśnie teraz rządy powinny zająć się tą kwestią i zachęcać ludzi do jedzenia mniejszej ilości i lepszej jakości mięsa w ramach ogólnych działań prowadzących do zmiany na rzecz jedzenia, które nie szkodzi naszemu zdrowiu i planecie. Jak pokazują nasze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, społeczna świadomość w tym temacie wzrasta i jest szansą dla hodowców i producentów żywności.
W związku z coraz większą liczbą dowodów wskazujących na wagę zrównoważonego sposobu odżywiania się w kontekście sprawiedliwej i zdrowej gospodarki żywnościowej, Eating Better wzywa rządy krajów europejskich, aby ich polityka skupiała się w równym stopniu na aspekcie konsumpcji, jak do tej pory skupiała się na produkcji. Ważne jest również, aby polityka żywnościowa lepiej integrowała tematy zdrowia, środowiska i hodowli.
Tutaj ściągniesz oryginalny dokument z rekomendacjami koalicji Eating Better.