Ikona wyszukiwania

Oznakowanie mięsa drobiowego

Intensywny chów kurcząt na mięso

Na fermie przemysłowej kurczęta, tzw. brojlery, żyją przeciętnie 6 tygodni.

Z wyjątkiem ryb są to zwierzęta, które w największej liczbie są hodowane w celach konsumpcyjnych. Tylko w Polsce jest to ok. 800 mln rocznie.

Celem hodowców na fermach przemysłowych jest sprawienie, aby ptaki te przybrały jak największą masę. Wynikają z tego liczne problemy zdrowotne – kurczęta często nie mogą utrzymać się na nogach, które są zbyt słabe, ponieważ nie nadążają za rozwojem reszty ciała, przez to niektórym z nich trudno jest się poruszać i nie mogą dojść do stanowisk z wodą czy pożywieniem. Takie rozrostu nie wytrzymują też ich małe serca – potraficie sobie wyobrazić, że 30-kilkudniowe kurczęta dostają zawału? Tak się dzieje naprawdę.

Obecnie oznakowanie mięsa z kurcząt jest dobrowolne. Oczywistym więc jest, że żaden właściciel fermy przemysłowej nie zdecyduje się na umieszczenie takiej informacji na opakowaniu swojego produktu.

Tymczasem konsumenci w Europie coraz bardziej świadomie decydują o swoich wyborach i tym, skąd pochodzi ich pożywienie. Dlatego zależy nam na tym, żeby oznakowanie mięsa drobiowego zgodnie z metodą produkcji było obowiązkowe.

Stało się tak w przypadku jajek, co znacznie ułatwiło konsumentom dokonanie bardziej etycznego wyboru.

Czytaj więcej

Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).