Pandemia podawana na naszym talerzu (2020)

Opublikowane 19.08.2020

COVID-19 uwidocznił niebezpieczeństwa wiążące się z ignorowaniem potencjalnego kryzysu do czasu, kiedy się pojawi. Tymczasem nadciągają już inne kryzysy – zmiany klimatu, antybiotykooporność, utrata bioróżnorodności, niedobór i zanieczyszczenie wody. W każdym z tych przypadków podejmowane przez nas działania są daleko niewystarczające, aby przeciwstawić się katastrofie. Również w każdym z tych przypadków systemy produkcji naszej żywności są istotnym źródłem problemu.

Jeżeli w nadchodzących latach chcemy uniknąć dalszych pandemii, niebezpiecznego poziomu zmian klimatu, jeśli chcemy utrzymać skuteczność antybiotyków i przywrócić żyzność gleb, musimy zmienić sposób prowadzenia gospodarki rolnej i źródła pożywienia.

COVID19 Raport CIWF 04 2020

(pdf 1.76 )

Pobierz