Opublikowane 12.05.2020
We wtorek 12 maja 2020 opublikowaliśmy nasz nowy szczegółowy raport o znamiennym tytule: Czy kolejna pandemia jest nam podawana na talerzu?. Zbadaliśmy w nim wpływ rolnictwa przemysłowego i hodowli zwierząt w powstawanie i rozpowszechnianie pandemii.
Hodowla przemysłowa nie jest rozwiązaniem
Nasz nowy raport podkreśla, że musimy odrzucić błędne argumenty o tym, że tzw. „mokre targi” należy zastąpić intensywną hodowlą zwierząt, aby zapewnić tanią żywność wciąż rosnącej światowej populacji. W raporcie dostarczamy też dowodów podkreślających pilną potrzebę odejścia od intensywnej hodowli przemysłowej zwierząt, całkowite odrzucenie hodowli klatkowej i zastąpienie aktualnego, niewydolnego systemu produkcji naszej żywności rolnictwem agroekologicznym.
- Utrzymanie tego wadliwego globalnego systemu żywnościowego doprowadzi do dalszych pandemii - mówi wprost Peter Stevenson, nasz główny doradca ds. polityki żywnościowej. -Ten raport bada zależności i odsłania wszystkie powiązania i powody, dla których po prostu musimy odejść od przemysłowej produkcji zwierzęcej do alternatywnego systemu żywnościowego, który będzie bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, dobry dla naszej planety i dla zwierząt. Potrzeba tej zmiany nigdy nie była tak istotna i pilna.
Zapobieganie przyszłym pandemiom
Uważamy, że nie ma już czasu do stracenia, a pandemia koronowirusa pokazała, że jako społeczeństwa potrafimy się zmobilizować w bardzo szybkim tempie by chronić to co najcenniejsze: życie.
Dlatego wraz z wydaniem naszego nowego raportu rozpoczynamy petycję wzywającą wpływowe instytucje globalne takie jak Bank Światowy, Organizację Narodów Zjednoczonych i Światową Organizację Zdrowia do podjęcia natychmiastowych działań w celu ochrony zdrowia ludzkiego i zdrowia naszej planety poprzez przyjęcie solidnego planu działania i zmianę modelu rolnictwa, który zmniejszy ryzyko przyszłych pandemii.
Zwracamy się też do przedstawicieli polskiego rządu, aby jak najszybciej podjęli wyzwanie i uchronili nas i polskie rolnictwo przed kolejną zapaścią – nadprodukcja żywności niskiej jakości musi dziś zostać zmniejszona i zastąpiona produkcją przyjazną dla środowiska i charakteryzującą się wyższym dobrostanem zwierząt.
Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion Polska: Czołowi eksperci zgadzają się, że intensywna hodowla zwierząt może wywołać kolejną globalną pandemię. A tymczasem słyszę o pomysłach na zwiększenie intensyfikacji rolnictwa po kryzysie COVID-19, m.in. po to, żeby odrobić straty. To bardzo złe i krótkowzroczne myślenie, żeby nie powiedzieć, że szalone. Trzy na cztery nowe choroby zakaźne u ludzi pochodzą od zwierząt: grypy świńska i ptasia czy Ebola to tylko przykłady. Od 30 lat borykamy się z problemem braku nowych antybiotyków, a dla lekarzy staje się wyzwaniem leczenie prostych chorób takich jak zapalenie płuc, bo przez nadużycia na zwierzęcych fermach pojawiły się superbakterie oporne na leki, które posiadamy. Tracimy bioróżnorodność i wycinamy lasy po to, żeby ziemię obsiać zbożem, którym potem karmimy zwierzęta gospodarskie. Jesteśmy w punkcie zwrotnym w historii i bardzo potrzebujemy sensownego planu działania, który zostanie przyjęty i wdrożony przez instytucje globalne, ale też i przez rządy krajowe. Uważam, że w Polsce mamy możliwości na zmianę modelu rolnictwa.
Przeczytaj naszą opinię w magazynie Forbes Polska w artykule pt. „Czy to my sami rozpętaliśmy tę pandemię?”.
Musimy działać natychmiast!
Musimy wywrzeć presję na decydentach politycznych! Jesteśmy pewni, że tak jak i my wierzysz, że lepsza przyszłość jest możliwa i będzie to przyszłość, która zmieni naszą planetę i ocali ludzi i zwierzęta. Dlatego podpisz dziś petycję, aby zlikwidować hodowlę przemysłową raz na zawsze.