Search icon

Ile mięsa w rybie?

News Section Icon Opublikowane 24.08.2018

ryby-mieso.jpg

„Jak często, jeśli w ogóle, jesz ryby?” - to tylko jedno z ponad 20 pytań, na jakie odpowiedzieli Polacy w najnowszym badaniu, przeprowadzonym przez międzynarodowy instytut badawczy ComRes na zlecenie naszej organizacji. Czy konsumenci mają świadomość, co jedzą i jak wygląda droga ryby z wody na talerz? Jak duże ma to dla nich znaczenie? Właśnie opublikowaliśmy raport z badania.

„Czy według Ciebie, w słowie mięso zawierają się ryby, czy nie?” - 60% ankietowanych odpowiedziało, że nie, 36% - tak, a 4%, że nie wie. Czym zatem jest ryba, skoro 60% Polaków uważa, że nie jest mięsem?

Ryba jest zwierzęciem kręgowym, podobnie jak krowa, kura, czy pies. To znaczy, że ryba posiada układ nerwowy składający się z mózgu i rdzenia kręgowego. Posiadanie takiego organu, jak mózg sprawia, że ryby nie tylko wykazują się zdolnością do oddychania, mogą czuć smak i dotyk, ale także potrafią zapamiętywać, uczyć się, odczuwają ból i cierpią. Potrafią używać narzędzi, budować niesamowite struktury, a nawet aktywnie współpracować pomiędzy gatunkami, a to zjawisko rzadkie nawet u ssaków. Niewiele osób wie na przykład o tym, że ryby wydają dźwięki. Produkowane są one w różny sposób zależnie od gatunku i służą np. do odstraszania intruzów, wabienia samic czy ostrzegania towarzyszy w stadzie lub rodzinie przed niebezpieczeństwem.

Mimo tego, ryby są hodowane i zabijane w sposób daleko odbiegający od humanitarnego. Obecnie prawie 50% ryb przeznaczonych do konsumpcji pochodzi z hodowli, z których znaczna część to intensywne hodowle przemysłowe. Duże zagęszczenie, choroby, pasożyty, zabijanie bez ogłuszania to tylko niektóre z negatywnych skutków tego rodzaju hodowli. Z powodu złych warunków, konieczne jest stosowanie antybiotyków i różnego rodzaju środków lub praktyk pasożytobójczych.

Dr Krzysztof Wojtas, dyrektor Departamentu ds. Dobrostanu Ryb w organizacji CIWF Polska:

„W świecie naukowym panuje obecnie zgoda, co do faktu, iż ryby są zwierzętami zdolnymi do odczuwania bólu i stresu. Pod koniec 2017 r. Komisja Europejska opublikowała raport, który jasno pokazał, że ryby hodowane w Europie są transportowane i zabijane często w okrutny sposób, jednoznacznie naruszający ich dobrostan. Sytuacja ta ma również miejsce w Polsce. Co więcej, metody uboju ryb powszechnie używane w naszym kraju są niezgodne z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OiE), której Polska jest członkiem i zobowiązała się przestrzegać jej zaleceń”.

tabela_dobrostan-ryb.jpg

Prawie wszyscy ankietowani (96%) wskazali, że aby chronić ryby przed cierpieniem, należy zapewnić im: czystą wodę, możliwość swobodnego pływania i wyrażania naturalnych zachowań oraz uśmiercać w sposób szybki i bezbolesny. 80% Polaków zgadza się ze stwierdzeniem, że ryby są istotami czującymi, a 73% z tym, że ryby są w stanie odczuwać negatywne emocje, w tym strach. Mimo tego, nadal nie ma żadnych regulacji dotyczących sposobu uśmiercania i hodowli tych zwierząt. Ustawa o ochronie zwierząt mówi, że zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą, i człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę. W grudniu 2017 roku złożyliśmy do Prezesa Rady Ministrów list z apelem o przestrzeganie ustawy o ochronie zwierząt i przyłączenie się do działań na rzecz budowania wrażliwości na zwierzęta oraz przekonaliśmy dawne markety Real do rezygnacji ze sprzedaży żywego karpia.

Więcej o naszej kampanii tutaj.

 

Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).