Uważamy, że krowy powinny mieć dostęp do pastwisk przez cały rok, z możliwością wyboru, kiedy wychodzą na zewnątrz, a kiedy pozostają w pomieszczeniach. Obory powinny być dobrze zaprojektowane, a krowy powinny mieć wystarczająco dużo miejsca na naturalne zachowania towarzyskie.
Krowy powinny mieć dostęp do dużej ilości ściółki, na przykład słomy, tak aby mogły korzystać z wygodnych i czystych miejsc do odpoczynku. Ich pokarm powinien zawierać dużo błonnika, a rasy podatne na problemy zdrowotne nie powinny być hodowane. Niektóre istniejące systemy już teraz zapewniają wyższy poziom dobrostanu krów mlecznych.
Hodowla ekologiczna
Standardy rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej zakładają, że krowy mleczne muszą mieć dostęp do pastwisk w sezonie wypasania oraz że muszą być karmione bardziej naturalną dietą z dużą ilością paszy objętościowej, co jest korzystne dla zdrowia ich układu trawiennego.
Normy te zachęcają także do zapewniania zwierzętom lepszego poziomu dobrostanu oraz wybierania ras krów, które nie mają dokuczliwych obciążeń genetycznych. Odpowiednie warunki i genetyka umożliwiają redukcję problemów takich jak kulawizny, zapalenie gruczołu mlekowego i słaba płodność.
Inne rodzaje hodowli
Niektóre mniejsze hodowle utrzymują tradycję wypasania krów w sezonie pastwiskowym. Istnieją także hodowle, w których cielęta nie są od razu po urodzeniu odbierane krowom-matkom. System, który pozwala na odchów cieląt przy matkach znacząco podnosi dobrostan zarówno krów jak i cielaków.
Wydajność mleczna takiego stada jest niższa ze względu na to, że część mleka jest wypijana przez cielę. Z drugiej strony, taki system podnosi odporność cieląt, zapewnia im lepszy wzrost i w rezultacie hodowca uzyskuje lepsze potomstwo do kontynuowania stada lub przeznaczenia na mięso. Krowy-matki także na tym zyskują, ponieważ mogą realizować swoje naturalne zachowania, co obniża ich poziom stresu.