Search icon

PRZEPIÓRKI

Logo KEK

Zimą 2015/16 CIWF przeprowadziło śledztwo na fermach przepiórek w 4 państwach UE: we Włoszech, Francji, Portugalii i Grecji. Trzy z tych krajów (Włochy, Francja i Portugalia) są wśród największych europejskich producentów.

To przełomowe śledztwo – pierwsze, które pokazuje warunki chowu przepiórek – odkryło przemysł, który promuje luksusowy produkt okupiony cierpieniem. Pomimo tego, że Unia Europejska wprowadziła przepisy chroniące kury, które zakazały stosowania klatek bateryjnych, żadne podobne prawo nie chroni przepiórek. Czy nie jest już czas, aby wszystkie hodowane ptaki podlegały podobnej ochronie i aby zakończyć Epokę Klatkową również dla przepiórek?

Poświęcisz chwilę i obejrzysz filmik z naszego śledztwa? Może cię on zasmucić albo zezłościć. Jeśli tak, to tym bardziej warto coś z tym zrobić.

ŻYCIE W KLATCE

Każdego roku ponad 140 milionów przepiórek jest hodowanych na mięso. Większość z nich trzymana jest w zatłoczonych halach albo małych klatkach. Spędzą tak całe swoje i tak bardzo krótkie życie – trafią do rzeźni w wieku zaledwie 5 tygodni.

400 000 z kolei hodowanych jest na jajka, z czego 90% w chowie klatkowym. Ich smutne życie także zakończy się w rzeźni, kiedy będą miały zaledwie 5 miesięcy.
Materiały ze śledztwa pokazują przepiórki uwięzione w drucianych klatkach, które powodują zranienia i stres i nie pozwalają na wyrażanie naturalnych zachowań.

Wyślij apel do Komisji Europejskiej

CHÓW PRZEMYSŁOWY W MINIATURZE

Pierwsze tego typu śledztwo pokazuje, w jak okropnych warunkach hodowane są przepiórki. Na jednej z ferm znaleźliśmy martwą przepiórkę pozostawioną w rynience do gromadzenia jaj, a kilka innych w stanie rozkładu leżało na podłodze.

Miejsce, które należy zapewnić na jedno zwierzę na fermie przemysłowej, jest podobnej wielkości jak podstawka pod piwo.

Warunki były do siebie podobne na wszystkich odwiedzonych przez nas fermach i to mało prawdopodobne, aby niski dobrostan ograniczał się jedynie do tych, które widzieliśmy. Warunki, jakie tu odkryliśmy, są raczej normą w krajach unijnych, w których chów ten jest prowadzony.

Jednak istnieją systemy chowu przepiórek o wyższym dobrostanie, takie, w których te zwierzęta mogą fruwać. Ale większość tych używanych w UE spełnia bardzo niskie standardy i zapewnia jedynie surowe warunki.

Chcesz to zmienić? Przyłącz się do naszej kampanii Koniec Epoki Klatkowej - zmieńmy los przepiórek hodowanych w EU.

Klatki bateryjne

Włochy - klatki bateryjne

Klatki bateryjne

Przepiórki w hali

Francja - przepiórki hodowane na mięso

Przepiórki w hali

Produkcja jajek

Włochy - produkcja jajek na fermie przemysłowej

Produkcja jajek

Choroby nóg

Włochy - druciane podłogi powodują choroby nóg

Choroby nóg

Martwa kura

Portugalia - martwa kura leżąca w rynience na jajka

Martwa kura

Przepiórki upchnięte w klatce

Włochy - przepiórki upchnięte w klatce

Przepiórki upchnięte w klatce

Jajka

Grecja - piękne jajka, okropny system

Jajka

CO WIDZIELI NASI ŚLEDCZY

Włochy

Włochy to czołowy producent. Stosowany jest tam model hodowli o niskim dobrostanie, ale przynoszący wysoki zysk. Surowe klatki bateryjne są tutaj zalecanym systemem i są nieodzownie związane z chowem przepiórek.

Rzeczą, której nie zapomnę, jest głos tych ptaków. Już kiedy zbliżałem się to budynków fermy, słyszałem ten dźwięk ze środka. Mają piękny głos… głos, jaki pewnie sobie wyobrażasz, że dochodziłby z dzikiego lasu, z dala od zamieszkanych terenów. Ale te zwierzęta były zamknięte w halach, upchnięte na niedużej przestrzeni, bez możliwości nawet podstawowego zachowywania się tak, jak zachowywałyby się w naturze.

Francja

Każdy budynek był gęsto upakowany przepiórkami hodowanymi na mięso. Miały bardzo mało miejsca, żeby się poruszać. Tylko na jednej fermie hoduje się ich rocznie 800 000, w ośmiu halach, każdej tak przepełnionej jak ta.

Grecja

Kiedy wchodziłem do ciemnego, wilgotnego pokoju, w którym trzymane były przepiórki hodowane na jajka, uderzyła mnie ta wyraźna różnica. Głos przepiórek był delikatny i naprawdę piękny. Z drugiej strony klatki, w których je trzymano, były okropnym ustrojstwem. Małe czarne oczy obserwowały mnie przez brudne kraty.

Portugalia

Mięso z przepiórek jest tu całorocznym przysmakiem, uznawanym za luksus i rarytas. Ale pochodzi z ferm przemysłowych. W tak samo okropnych warunkach żyją przepiórki hodowane na jajka, jest to normą w tym przemyśle. To chów przemysłowy w miniaturze i dotyka miliony żyć.