Ikona wyszukiwania

Kury są zwierzętami społecznymi, które tworzą strukturę hierarchiczną i komunikują się ze sobą. Potrafią rozpoznawać nawet 50-100 innych zwierząt ze swojego stada. Uwielbiają grzebać w ziemi, szukać pokarmu, stroszyć pióra, czy rozpościerać skrzydła. Niestety chów przemysłowy ignoruje te naturalne potrzeby niezwykle istotne dla dobrostanu kur.

Brojlerami nazywa się kurczęta hodowane na mięso. W przeciwieństwie do kur niosek nie są one trzymane w klatkach, ale w wielkich halach. Nie znaczy to jednak, że cieszą się swobodą i większymi możliwościami zaspokojenia swoich potrzeb. Jedynymi elementami wyposażenia hal są punkty z jedzeniem i wodą. Ponad 70% kurczaków hodowanych na mięso na całym świecie jest hodowanych właśnie w takich intensywnych systemach hodowli przemysłowej. Poniżej dowiesz się jak dokładnie wgląda ich życie i poznasz alternatywne metody hodowli brojlerów.

Czytaj więcej

Globe

Używasz przestarzałej przeglądarki, której nie obsługujemy. Uaktualnij swoją przeglądarkę, aby poprawić bezpieczeństwo.

Jeśli masz więcej pytań na ten temat lub inną sprawę, skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@ciwf.pl. Na wszystkie pytania odpowiadamy w ciągu dwóch dni roboczych. Jednak ze względu na dużą liczbę korespondencji, jaką otrzymujemy, czasami może to potrwać nieco dłużej. Prosimy, poczekaj aż odpowiemy na Twoje pytanie. Ewentualnie, jeśli Twoje zapytanie jest pilne, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio dzwoniąc pod numer +48 22 428 23 56  (od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30).